Sarajevska Hagada

Sarajevska Hagada je judovski ilustriran srednjeveški rokopis, ki izhaja iz Španije. Velja za eno najlepših knjig te vrste in največjih svetovnih biserov judovske kulture.

Od leta 1894 jo hranijo v Sarajevskem deželnem muzeju (Zemaljskom muzeju), pred tem pa je bila last sarajevske judovske družine Kohen.
Knjiga je nastala v Španiji, v 14. stoletju. Verjetno je bila namenjena kot poročno darilo, razkošno in dragoceno, saj je knjiga izredno lepo in bogato ilustrirana. To je za judovske knjige precej nenavadno, saj tako kot muslimani tudi judje zavračajo ilustracije, še posebej pa tiste, ki upodabljajo človeka. Sarajevska Hagada vsebuje 69 miniatur. Očarljivi prizori, naslikani z veščo in sočasno srednjeveško naivno roko, prikazujejo prizore, ki jih poznamo tudi v krščanski ikonografiji: Adama in Evo in njun izgon iz raja, pa Noetovo barko, faraonove sanje, Mojzesa in Arona itd. Zgodba Hagade zajema stvarjenje sveta, judovsko sužnost v Egiptu, odhod iz Egipta pod vodstvom Mojzesa pa vse do blagoslova Jozueta, sina Nunov.
Hagada ima 142 pergamentnih listov, velikih 16,5 krat 22,8 centimetra. Točen datum njenega nastanka ni znan, tudi ime avtorja in ilustratorja ne, nastanek je torej skrivnosten in vzbuja domišljijo ter različne razlage. A nesporno dejstvo je, da je knjiga izjemno lepa in neverjetno bogato ilustrirana. Posebnost in presenečenje, na katero naletimo na samem začetku knjige, so prikazi stvarjenja sveta v sedmih dneh. V 14. stoletju je umetnik narisal zemljo okroglo! V njej je veliko zanimivosti, ki dajejo misliti tudi sodobnemu človeku.

Harun Bišić